Posted on Geef een reactie

Zo weet je of iemand anabolen gebruikt

Zo weet je of iemand anabolen gebruikt

Zo weet je of iemand anabolen gebruikt

Vraag jij je af of die ene kleerkast in je gym een fervent anabolengebruiker is? Deze vraag rechtstreeks op diegene afvuren is niet altijd een slimme manier, je weet nooit hoe iemand reageert. Gelukkig zijn er andere manieren om te ontdekken of iemand anabolen gebruikt.

Ethan Benda is er inmiddels aan gewend dat hij bekend staat als verdachte. Gezien zijn leeftijd (41) en fysieke gesteldheid (ripped), snapt hij waarom mensen die hij niet goed kent er automatisch vanuit gaan dat hij anabolen gebruikt. ”Ik zie er als veertiger veel beter uit dan toen ik een twintiger was, logisch dat veel gasten denken dat ik iets gebruik,” zegt hij.

Zijn eigen ervaring zorgt ervoor dat hij voorzichtig is in het oordelen over anderen. Als personal trainer en fanatiek beoefenaar van Braziliaanse jiu-jitsu en natuurlijke bodybuilding, geldt dit ook voor zijn cliënten. Zijn klantenbestand bestaat voornamelijk uit mannen van middelbare leeftijd, van wie hun huisartsen veelal hormoonvervangingstherapieën voorschrijven. ”Ik kan je vertellen dat het meestal niet de mannen zijn waarvan je het zou verwachten,” zegt hij. De stijging in testosteron door deze therapie is niet hoog genoeg om fysieke veranderingen op te merken. Maar het geeft hen wel extra energie voor een workout en zorgt voor een sneller herstel. Dit, in combinatie met een beter humeur en een hoger libido, is alles wat zijn cliënten verwachten van deze steroïden.

”De meeste mannen willen zich gewoon goed voelen, het is niet de bedoeling om er uit te zien als een bodybuilder,” zegt Benda. Als ze dat wel willen, ”dan gaan ze all-in, en spuiten ze zich vol met hardcore steroïden.”

Maar zelfs aan deze mannen, degenen die niet op doktersvoorschrift steroïden gebruiken, is met het blote oog niet te zien dat ze anabolen gebruiken. ”Van alle mannen die aan mij bekend hebben anabolen te gebruiken, zag minstens 90 procent er niet uit als een bodybuilder,” zegt Michael Scally, een arts die meer dan duizend voormalige en huidige anabolengebruikers onder behandeling heeft (gehad). ”Ze hebben geen vetpercentage van 6 tot 8 procent. Ze zijn niet groot. Ze zien er gewoon uit als twintigers, dertigers en veertigers. Ze gebruiken gewoon anabolen om sneller in vorm te komen,” zegt hij.

De uitschieters
Laten we eenvoudig beginnen: Het is niet moeilijk om te zien of iemand succesvol anabolen gebruikt. Harrison Pope, professor psychiatrie aan Harvard Medical School, ontwikkelde de vetvrije massa index (FFMI). Dit is een berekening van je lengte, gewicht en vetpercentage dat aangeeft hoe fit je daadwerkelijk kunt zijn zonder steroïden.

Hij ontwikkelde deze indicatie na jarenlang onderzoek. In sportscholen in en rondom Boston bestudeerde hij anabolengebruikers en vergeleek hen met niet-gebruikers uit dezelfde sportschool, en met bodybuilders uit verschillende sportscholen. In 1995 schatte Pope met zijn co-auteurs de FFMI’s van de Mr. America winnaars tussen 1939 en 1959, voordat steroïden vrij verkrijgbaar waren. De gemiddelde FFMI was 25.4. Eén van de hoogste FFMI’s was die van George Eiferman, Mr. America 1948 met een FFMI van 27.7. Zijn bovenlichaam stond later model voor de bekende cartoon George of the Jungle. Zelfs met al onze huidige kennis, is een FFMI van maximaal 25 de grens voor natuurlijke bodybuilders. Alles boven 26 of 27 is verdacht.

Dus dat is het eenvoudige gedeelte: Als je iemand ziet die extreem droog is en wel degelijk groter is dan de bodybuilding kampioen van vóór de opkomst van steroïden, gebruikt diegene waarschijnlijk anabolen die deze mannen niet tot hun beschikking hadden.

Maar om er nou vanuit te gaan dat als iemand een FFMI onder de 25 heeft, geen gebruik maakt van anabolen is ook niet juist. In 2011 ontdekte Pope samen met zijn collega’s dat het gemiddelde FFMI van anabolengebruikers 23.2 is, maar iets hoger dan het gemiddelde van niet-gebruikers (22.8). Het onderzoek onderzocht ook lifters die menselijke groeihormonen combineerden met anabolen, hun gemiddelde was 26.2.

Dus, als je een lichaam wil opbouwen dat alleen mogelijk is met anabolen, heb je waarschijnlijk meer nodig dan alleen anabolen. Pope’s onderzoek toont ook de grootste verschillen tussen gebruikers en niet-gebruikers aan. Anabolen vergroten voornamelijk de grootte van de spieren rondom de schouders: rugspieren, trapezius, borstspieren, bovenarmen en schouderspieren. (Dit zijn ook de plekken waar acné door anabolengebruik veelal verschijnt). Wat jij hiervan kunt leren? De man die gezegend is met trapezius groot genoeg om hun eigen leven te leiden, hebben hoogstwaarschijnlijk wat farmaceutische ondersteuning gehad (anabolen dus).

Bijwerkingen
Tot zover hebben we je de intentionele effecten van anabolengebruik getoond, en alleen bij lifters die succesvol anabolen gebruiken om beesten te worden. Maar het zit ‘m in de bijwerkingen, die meestal de meest opvallende signalen afgeven.

Een voorbeeld van MH editor Lou Schuler:
Midden de jaren 90 in een buitenwijk van LA, stapte ik mijn sportschool binnen. Ik hoorde iemand met een ietwat zwaardere stem dan mezelf praten in een telefoon in de hal. Niets opvallends zou je zeggen, dat dacht ik ook. Totdat ik zag dat het Heather Tristany was, professioneel bodybuildster.

De anabolen zorgden er niet alleen voor dat haar stembanden dikker werden, wat voor een mannelijke stem zorgt, maar ze zorgden ook voor imposante spieren en een strakke en mannelijke kaaklijn. Dit zijn typische bijwerkingen van anabole androgene steroïden (AAS). Ze zijn allemaal afgeleiden in een synthetische vorm van het natuurlijke menselijke groeihormoon testosteron. Dit verklaart haar extreme spiergroei als haar bijwerkingen in de vorm van manachtige kenmerken.

Een drastische invasie van toegediend testosteron in je lichaam zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid hiervan verandert in steroïde hormonen, zoals oestrogeen. Dit kan leiden tot borstvorming. En dan hebben we het over manboobs, niet die brede borst die je altijd al wilde.

Ook kan het leiden tot dihydrotestosteron, een chemische verbinding die vaak in verband wordt gebracht met haaruitval en een vergroot prostaat.
Maar de meest sterke signalen van anabolengebruik zijn degenen die je niet kunt zien.

Veel betekende testen
Scally ontwikkelde zich tot een echte anabolenspecialist toen hij op zijn 35flink aan het uitdijen was. Hij begon met trainen, en kreeg als anesthesist veel vragen over de consequenties van anabolengebruik. ”De moeilijkste vraag die ik kreeg was, ‘hoe krijg ik mijn oude lichaam terug nadat ik stop met anabolen?”’

In de jaren 90 was men er nog van overtuigd dat na het stoppen met anabolen, het zeer waarschijnlijk was dat oud-gebruikers uiteindelijk hun normale hormoonproductie zouden terugkrijgen, en hun fysieke en emotionele gesteldheid weer in balans zou komen. Scally was er echter van overtuigd dat dit niet zo simpel zou liggen. De wetenschap bevestigt inmiddels zijn vermoedens.

Veel van hen bleken namelijk te lijden aan anabole steroïde- geïnduceerde hypogonadisme. De symptomen hiervan zijn onder andere spier- en krachtverlies, aankomen in vet, botafbraak, slechte nachtrust, erectiestoornissen, depressie, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Omdat het lichaam is gestopt met het produceren van sperma, zijn oud-gebruikers vaak de eerste maanden tot jaren na het stoppen onvruchtbaar.
Soms, zegt Scally, is dat een teken waar je aan kunt merken dat iemand anabolen heeft gebruikt: diegene probeert dan een gezin te beginnen, maar het lukt hen niet om zwanger te worden. Als daar ook nog eens bijkomt dat hij bijvoorbeeld vrij kleine ballen heeft (we gluren allemaal in de kleedkamer), striae of acné op zijn armen en/of manboobs heeft dan weet je genoeg.

Natuurlijk zijn er ook andere verklaringen voor dergelijke problemen. Niet alleen oud-gebruikers hebben last van acné op latere leeftijd, en manboobs komen bij 50 procent van de tieners voor. Bij de meesten verdwijnen deze, maar er zijn mannen die hier altijd last van blijven houden.

De beste manier om er achter te komen is een bloedetest. ”Als je hCG in iemands bloed vindt, kun je er 100 procent van uitgaan dat diegene anabolen gebruikt,” zegt Scally. Dat is omdat hCG (humaan choriongonadotrofine) een hormoon is wat vrouwen aanmaken tijdens de zwangerschap, wat veelal wordt gebruikt bij het vergroten van verkleinde ballen en bij het herstellen van normale testosteronlevels.

Oogbaltest

Jij gaat natuurlijk geen bloedtest aanvragen voor die ene gast in de gym waarvan je vermoed dat hij anabolen gebruikt. Ook ga je niet uitvoerig zijn ballen bestuderen en informatie bij zijn huisarts over zijn vruchtbaarheid opvragen. Maar je bent vast nog steeds benieuwd. En je bent niet de enige. Als je zoekt op Google naar ”how to tell if someone …” krijg je als eerste van de eerste suggesties ”….is on steroids”.

Dus waar kun je op letten?

”Sneller dan normale progressie is altijd een teken,” zegt Benda. ”Na ongeveer drie jaar liften, neemt spiergroei aanzienlijk af. Als iemand me vertelt dat diegene 10 kilo in spieren is aangekomen, dan weet ik dat diegene nog niet jarenlang traint, aan de anabolen zit of mij totale onzin probeert te verkopen.”

Een ander voorbeeld: als iemand er maandenlang uitziet alsof hij bijna meegaat doen aan een wedstrijd, of als een mega gespierde cover model, zonder aan te komen of spieren af te breken, dan weet je genoeg.

Maar ook dat is geen perfect signaal. Het is mogelijk dat diegene gewoon een genetische freak is. ”Ik ben in de afgelopen 15 jaren maar liefst één iemand tegengekomen die alle uiterlijke kenmerken vertoonde van anabolengebruik, maar waarvan ik zeker weet dat diegene niets gebruikte,” zegt Benda. ”Hij werd nooit moe, bouwde snel spieren op en was het hele jaar door droog gespierd. Maar dat is dus één op de honderden atleten die ik hebt getraind. Een zeldzaam geval.”

Er is één sneaky en effectieve manier om je vraag te beantwoorden: Praat met hem over anabolen. Zo kom je er achter of die ene gast anabolen gebruikt of heeft gebruikt. ”De gemiddelde (oud-)anabolengebruiker heeft meer kennis over steroïden dan de meeste doktoren,” zegt Scally.

Tenzij die gast natuurlijk een dokter is. Anders kun je er van uitgaan dat zijn diepe kennis over anabolen is opgedaan door eigen ervaring.

Geef een reactie