Posted on Geef een reactie

medicijnen worden duurder door nieuw beleid!

medicijnen worden duurder door nieuw beleid!

Zorgverzekeraars: medicijnen worden duurder door nieuw beleid!

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor de gevolgen van een plan van minister (Medische Zorg). Die wil bijbetalingen voor geneesmiddelen maximeren op 250 euro per verzekerde per jaar.
De verzekeraars zijn nu bang dat fabrikanten door dat plan stoppen met de huidige compensatieregelingen en dat geneesmiddelenprijzen gaan stijgen.

Volgens ZN profiteren slechts 0,2 procent van de mensen van Bruins’ maximeringsmaatregel, terwijl veel meer patiënten juist met extra kosten te maken krijgen.

Zo krijgen verzekerden naast hun eigen risico straks ook extra rekeningen op de deurmat voor geneesmiddelen. Bovendien is het systeem om de bijbetalingen te maximeren bureaucratisch en duur.

Als de minister de bijbetalingen gaat maximeren op 250 euro, dan is het risico reëel dat veel fabrikanten stoppen met hun terugbetaalregeling. Hierdoor gaan mensen, die nu alleen op papier een bijbetaling hebben, straks daadwerkelijk bijbetalen”, stelt de koepelorganisatie.

De gevolgen voor individuele patiënten zijn volgens ZN niet te voorspellen.

Onbegrijpelijk
ZN steunt het kabinet om de stapeling van eigen betalingen in de zorg te verminderen, maar vindt het “onbegrijpelijk dat de minister kiest voor een groot bureaucratisch systeem in plaats van maatwerkoplossingen voor de kleine groep patiënten met hoge bijbetalingen”.

Minister Bruins wil lagere maximumprijzen voor geneesmiddelen, scherper inkopen en beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs worden vergoed, zo werd afgelopen vrijdag bekend. Hij hoopt door onder meer deze maatregelen over vier jaar 467 miljoen euro per jaar te besparen.

dreigt zich terug te trekken uit onderhandelingen in Nederland over de prijzen van nieuwe medicijnen. Het bedrijf is het niet eens met de kritiek op de hoogte van medicijnprijzen.

Mogelijk vallen hierdoor nieuwe geneesmiddelen van dit bedrijf buiten het verzekerde zorgpakket, heeft het bedrijf aan Het Financieele Dagblad (FD) laten weten. Janssen is onderdeel van het grote medische bedrijf Johnson & Johnson.

Het gaat om de onderhandelingen waarmee verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid kortingen bedingen op de introductieprijs van nieuwe medicijnen.

“Als lid van de farmaceutische industrie voel ik me hier opgejaagd wild. De behandeling die ons ten deel valt, is absoluut respectloos”, meent algemeen directeur Sonja Willems van Janssen Benelux.

Verbazing

Directeur Gerard Schouw van branchevereniging Nefarma zegt het beeld te herkennen dat Willems schetst. “Soms wordt in het buitenland met enige verbazing gereageerd op Nederlandse discussies over de geneesmiddelensector. In veel Europese landen is het beeld van de sector positiever.”

Schouw pleit voor een “open dialoog” tussen de sector, andere zorgpartijen en de overheid.

 

Overlevingskansen

Vanwege de discussies over de prijzen zouden nieuwe geneesmiddelen in Nederland relatief laat worden geïntroduceerd. Willems stelt dat kankerpatiënten in Nederland een lagere overlevingskans hebben door de moeizame introductie van nieuwe kankermedicijnen in ons land.

Willems ergert zich aan de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid om een nieuw medicijn tegen bloedkanker voor de meeste patiënten nog niet te vergoeden, totdat er een kortingsregeling overeen is gekomen.

Willems benadrukt dat Janssen bijna een akkoord had gesloten met de zorgverzekeraars. “En dan het ministerie: we gaan er nog eens naar kijken. Patiënt wacht nog maar een jaar”, stelt ze.

Uitgaven

Farmabedrijven benadrukken vaak dat de uitgaven aan geneesmiddelen de afgelopen tien jaar nauwelijks zijn gestegen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt juist dat de kostenstijging beperkt is gebleven door ingrijpen van de overheid. Zij denkt dat er meer ingrepen nodig zijn om te voorkomen dat de uitgaven aan medicijnen alsnog flink stijgen.

Maandag wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over dure geneesmiddelen.

Geef een reactie